Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pijte a zacvičte si: pár rad jak neusnout za volantem…

Je řada činností a věcí, které člověka dokážou dokonale uspat. Třeba dlouhá návštěva u tchýně, nepříliš zábavný film v kině nebo nedělní politická debata na veřejnoprávní televizi.

Jenže věc se má tak, že když v takové situaci začnete na chvíli klimbat, tak se nic tak hrozného nestane. Když nejde o život, nejde o nic, jak říká známé přísloví. Jenže jsou i takové okamžiky, kdy o život jde. A to je třeba tehdy, když usnete za volantem, byť jen na malou chvilku.

Já osobně jezdím dost často dlouhé trasy o několika stovkách kilometrů. Navíc se snažím jezdit povětšinou v noci, kdy jsou prázdné silnice a dálnice přece jen tolik nehrozí možnými kolonami. Takže jistě chápete, že je pak docela oříšek za volantem neusnout. Proto jsem si už také vymyslel několik takových triků, které mi pomáhají, když se mi klíží oči a začínám pociťovat únavu.

Prvním pravidlem bych řekl, že je se nepřemáhat. Když opravdu cítíte únavu, nesnažte se s ní za každou cenu bojovat a přetlačit jí na sílu. Najděte si odpočívadlo, kde auto alespoň na hodinku zastavíte, sklopíte sedadla a dáte si dvacet. Vždycky je samozřejmě lepší, když v případě únavy máte komu předat volant, aby se mohlo pokračovat bez přerušení. Když ale spolujezdce nemáte, věřte, že odpočívadlo to fakt jistí – už ten název tomu přece napovídá.

Druhé pravidlo je snažit se únavě předcházet. Pokud tedy víte, že vás čeká delší cesta, je dobré se před ní dobře vyspat, alespoň těch doporučených 8 hodin. Také nebývá dobře jíst před cestou těžší a vydatnější jídla, protože ta mají také tendenci člověka utlumit. Jak ostatně říkal známý český spisovatel Karel Poláček: „Po českém obědě seděti a tupě zírati,“ takže pokud před sebou máte delší cestu, zkuste raději salát nebo lehké italské těstoviny. Obojí je lepší volba než tučná a těžká kachna s knedlíkem. Dobrý způsob, jak předejít únavě je také dodržovat pitný režim, protože i nedostatek tekutin může mít vliv na pocit únavy. Nehledě na to, že špatný pitný režim vám může způsobit i bolesti hlavy, což je to poslední, co byste při jízdě potřeboval ke štěstí. Za pitný režim bych ovšem nepovažoval smrťáka v podobě hrnku dvojitého turka, protože ten vás ještě více odvodní. Navíc já třeba zrovna patřím mezi ty lidi, které nikdy ani sebesilnější káva nedokáže nakopnout. Takže bych z vlastní zkušenosti spíš doporučoval obyčejnou vodu bez bublin, ideálně lehce chlazenou.

Pamatujete si na populární pořad „Cvičme v rytme“? No, pokud ne, tak si možná pokuste vzpomenout, protože lehké cvičení nebo strečink je také dobrá věc, jak předejít únavě. Mám to vyzkoušené! Před delší cestou na Slovensko si dám pár dřepů (a je mi celkem jedno, co si o mě myslí ti, kteří na to třeba koukají), pak chvíli kroužím rukama a zhluboka dýchám. Má to tu výhodu, že se mi rozproudí krev a okysličí mozek, takže se pak lépe soustředím na jízdu a jsem na ní více ve formě.

Existují i další triky. Mám třeba známého, kterému pomáhá pocit únavy za volantem překonat to, že cucá jedny nejmenované bylinné bonbóny, pojmenované po známém skladateli. A je pravda, že kdykoli k němu sednu do auta, má v přihrádce ve dveřích vždy nachystaný pytlíček. Já to zkoušel, ale žádné zázračné účinky jsem na sobě nepozoroval… Takže se při delších cestách i nadále řídím tím, že se před jízdou pořádně vyspím, pak si dám lehké jídlo, protáhnu si tělo a pravidelně piju vodu.

Co naopak pocit únavy ještě prohlubuje je, když vás neohleduplní protijedoucí řidiči oslňují špatně seřízenými světlomety. Přitom si všichni každoročně můžeme nechat zkontrolovat a seřídit světlomety zcela zdarma v rámci různých akcí, jako je například "Vidět a být viděn"...

A jaké jsou vaše tipy a triky, jak zabojovat se zrádným mikrospánkem? Bud moc rád, když se se mnou o ně podělíte v diskusi…

Autor: Kristian Hanko | pondělí 20.6.2016 14:07 | karma článku: 11,67 | přečteno: 187x
  • Další články autora

Kristian Hanko

Chytrý tuning

Hned na úvod se přiznám, že nejsem velký vyznavač tuningů pro osobní automobily. S tuningem u automobilů je to totiž dost podobné, jako s make-upem u žen: když ho dáte příliš, zničíte to, co je přirozeně hezké!

13.6.2017 v 14:20 | Karma: 5,10 | Přečteno: 159x | Diskuse| Hobby

Kristian Hanko

Zamávejte žárovce, přivítejte laser!

"Cože? Ona ještě nějaká auta používají klasické žárovky?” zeptala se mně manželka, když mi přes rameno četla název mého připravovaného blogu.

24.3.2017 v 14:23 | Karma: 12,63 | Přečteno: 534x | Diskuse| Hobby

Kristian Hanko

Vidět a být viděn – dvě zásady bezpečnosti podruhé

V minulém blogu jsem psal o tom, že zásadu „vidět a být viděn“ považuji za jedno z nejdůležitějších pravidel bezpečnosti na našich silnicích.

27.9.2016 v 14:27 | Karma: 12,90 | Přečteno: 357x | Diskuse| Hobby

Kristian Hanko

Vidět a být viděn – dvě zásady bezpečnosti

Za dvě snad nejdůležitější zásady bezpečnosti považuji to, aby účastník silničního provozu dobře viděl a zároveň byl sám dobře viditelný. „To je přece jasné,“ řeknete si. A máte pravdu!

18.8.2016 v 15:07 | Karma: 11,87 | Přečteno: 304x | Diskuse| Hobby

Kristian Hanko

Jak kamarád nabral kance aneb srážka se zvěří

V životě každého řidiče jsou takové okamžiky, o kterých slyšel z vyprávění, teoreticky se na ně připravoval v autoškole, ale v praxi doufá, že se mu nikdy nestanou. Jedním z takových okamžiků je třeba srážka se zvěří.

25.7.2016 v 15:04 | Karma: 18,06 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 421x
Vždycky jsem byl velký fanda do aut a všeho, co souviselo s motorismem. Ale od doby, kdy se ze mě stal také táta malé holčičky, jsem začal víc vnímat i otázku bezpečnosti na silnicích. A právě všeho, co souvisí s tím, abychom se na našich silnicích cítili bezpečně, se budou týkat i mé blogy. Potěší mě, když se nad některými myšlenkami pokusíte zamyslet. Třeba to pak při jízdě autem bude na našich cestách vypadat hned o něco radostněji…

Seznam rubrik